Ülkemizde geçmişten kalan miraslarımızdan belki de es geçileni belki de pek tanınmamış olanı Aizanoi Antik Kenti gidip görenleri kendine hayran bıraktıran harika bir bölge. İstediğiniz kadar Zeus Tapınağına bakıyor olun, oraya gittiğinizde aradaki farkı çok daha iyi anlıyor olacaksınız. Zeus Tapınağının o eşsiz görkemi ve tarihin ilk borsası gibi tarihi öneme sahip bu yer ziyaretçilerini bekliyor. Bu yazımızda Kütahya’dan Çavdarhisar’a yani Aizonoi Antik Kentinin bulunduğu yere nasıl ulaşılır? sorusuna cevap arayıp bu görkemli eser hakkında gezimizi sizlere aktaracağız.
Aizanoi Antik Kentine Nasıl Gidilir?
Çavdarhisar’da bulunan Aizanoi’yi görmek için öncelikle Çavdarhisar’a gitmeniz gerekmektedir. Peki Çavdarhisar’a Kütahya’dan nasıl gidilir?
İnternette araştırmamla açıkçası Çavdarhisar’a nasıl gideceğimi bulamamıştım. Sonrasında birkaç kişiye sorduktan sonra Kütahya merkez’de bulunan Hilton Otelinin karşısında bulunan turizm acentasının oraya minibüs kaldırdığını duydum. Pek emin olmamakla birlikte saatte 1 Çavdahisara minibüs kalkıyor. Biraz geç kalkmamız yüzünden otobüse 4’te binmiştik ve yaklaşık bir saat sonra Çavdarhisar’a varmıştık. Ardından 10-15 dakika yürüyüş ile Zeus Tapınağına varıp gezebilmiştik.

Fakat dikkat etmeniz gereken bir durum var ki o da şu; eğer bizim gibi geç kaldıysanız ve 6 da gezme işiniz bittiyse, Kütahya’ya dönmenin hayli zor olduğu. Çünkü 20 ve 19’da otobüsler geçiyor ve son otobüs ise saat 00’da yani akşam 12’de. Yani biz 19’daki otobüsü kaçırıp bir saat beklemek zorunda kalmıştık. Ayrıca bu otobüsler Gediz üzerinden geldiği için önceden firmaya haber vermeniz gerekiyor ki yolda durup sizi alsınlar. Yoksa yanınızdan öylece geçiveriyorlar. Firmanın ismi “Kütahyalılar” olabilir lakin pek emin değilim. Bu nedenle Gediz ya da o yönden gelen otobüs firmalarını önceden arayıp bizi benzin istasyonunun önünden alabilir misiniz? demeniz işi garantiye almanız açısından yardımcı olur. Biz maalesef ki bundan haber değildik ve şansımıza yardım eden birileri çıktı ve birkaç aracıyla bu otobüs bizim için durup aldı. Yani gidiş rahat olabilir ama dönüş işi biraz sıkıntı yaratabiliyor. Bu tür seyahatlerin en kolay yolu arabayla yapmak elbet ama öğrenci iseniz bazı zorlukların sizi beklediğini söylemeliyiz.
Aizanoi Antik Kenti
Geç kaldığımızı ve saat 5 civarında oraya vardığımızı söylemiştik. 5 dakika yürümeyle önce Zeus Tapınağını görmek istedik. Çünkü saat 5.15 civarında müze kapanıyordu. Müze kartınız varsa ücretsiz giriyorsunuz yoksa da ücret 5₺ civarındaydı. Tapınağın etrafını turladıktan sonra üzerine çıkıyorsunuz ve birazda orada dolanıp alt katına iniyorsunuz. Orada sizleri bir düzine heykel ve çiviyle yazılmış Roma döneminden kalmış tabletler bekliyor. Onlara da bakıp çıkıyorsunuz. İşte bu kadar. Zeus tapınağı bu şekildeydi. Bu tapınağın ön tarafında da Zeus heykeli vardır. Orada bir güzel hatıra fotoğrafı çektirin.

Sonrasında meşhur Roma döneminden kalma Tiyatro amfisi var. Oraya günün her saatinde girebiliyorsunuz ve Müze kart gerekmiyor. Zaten çoğu yeri yıkılmış bir durumda olduğu için pek bir amfiliği kalmamış maalesef. Fakat oraya kadar gitmişken bir göz atmakta, fotoğraf çektirmekte yarar var.

Ardından tarihin ilk borsası yer almakta ki orası da müze kart gerektirmeyen yerler arasında. Bu borsa da ise sizleri birkaç oturmalık yer ve yine yıkılmış bir tarihi sokak beklemekte. Yerler şu an aklımda değil ama tabloları izleyerek çok rahat bir şekilde bulabilirsiniz.
Kısacası Aizanoi Antik Kenti ulaşımın otobüs ile zor olmasına rağmen görülmeye değer bir yer. Roma döneminde yapılan o harika tapınağa gittiğinizde ne dediğimi daha iyi anlayacaksınız. Çünkü her ne kadar bir kısmı yıkılmış olsa da o görkemini devam ettirdiğini söylemem mümkün. Kendinizi başka bir zamanda aniden buluyorsunuz. Teknolojiden uzak, sesten ve şehir kalabalıklığından uzak bir tapınak ve siz. Biz gittiğimizde fazla dolu değildi ve böyle hissetmiştik. Sizde hislerinizi yazmayı unutmayınız. Tavsiyelerinizi yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Merhaba kardeşim,
Eşim Kütahyalı. Askerliğimi Kütahyada yaptım. Lakin böyle bir yerin varlığından hiç haberim olmadı.
Demekki her zaman öğrenilecek bir şeyler var.
Kütahyalılar Seyahat – Tanrıların Arabaları diye bir slogan iyi olurdu değil mi?
Maalesef Türkiye’de böyle çok yerler var. Tanıtımı daha doğrusu reklamını iyi yapamadığımız için ziyaretçisi az pek bilinmeyen yerler.